Vintagen Perusteet

Kotimaisella kielellä ei ole löydettävissä erityisen paljoa tietoa erilaisista asioista ja termeistä liittyen käytettyihin ja erityisesti hieman vanhempiin vaatteisiin. Tämä toimi inspiraationa tälle tekstille. Termeille ei ole välttämättä suoria käännöksiä Suomeksi, joten tarkoituksena on kääntää nämä nopeasti kotimaiselle kielellä.

Tässä tekstissä mennään erityisen yleisellä tasolla ja tehdään termejä tutuiksi, ilman menemistä liian yksityiskohtaiselle tasolle.

Second Hand = Tyypillisesti yleisellä tasolla käytetty asia, voidaan käyttää yleisterminä vaatteille, jotka eivät ole uusia vaan ovat jälkimarkkinoilla.

Vintage = Yleisesti tunnistetusti, vintage tarkoittaa vaatteiden kohdalla vähintään 20-vuoden ikää.

Single stitch = Erityisesti t-paidoissa, mutta myös muissa vaateryhmissä oleva tikkaus, joka on yksiompeleinen. T-paidoissa löydettävissä hihoista ja helmoista tyypillisesti. Lyhyesti ja yleisellä tasolla tämä tarkoittaa, että t-paita on valmistettu ennen 90-luvun puoliväliä. Tällöin t-paita valmistajat siirtyivät käyttämään tuplatikkausta (ks. alla lisää tästä).

Poikkeuksiakin löytyy vaatemaailmasta, single stitch t-paita voi olla moderni tai double stitch t-paita voi olla vintagea, mutta nämä ovat hieman harvinaisempia ja erityislaatuisia tapauksia. Jos siis törmäät yksitikkiseen t-paitaan niin tämä on vahva indikaattori, että tämä on hieman vanhempi!

Double stitch = Vastaava asia vaatteen tikkauksessa kuin single stitch, mutta tässä tapauksessa tikkaus on kaksiompeleinen ja on vahva indikaattori siitä, että vaate on moderni.

Tag (tägi) = Paidoissa tyypillisesti niskassa ja ala-sisähelmassa olevat laput, jotka kertovat tyypillisesti koon, materiaalin, valmistuksen ja pesu-ohjeet.

Screen print tägi = Perinteisen lapun sijaan paidoissa niskassa oleva painatus, joka kertoo tietoa vaatteesta. Indikaattori siitä, että vaate on tyypillisesti moderni. Poikkeuksia löytyy ja screen printattu tägi voi olla vanhempi.

Dead Stock = Tässä kontekstissa tarkoitetaan tyypillisesti vaatetta joka on ”vanha uusi”. Vaate joka on vintagea, mutta tämä on säilynyt käyttämättömänä ja siinä on vielä myytäessä olevat laput kiinni. Voidaan käyttää myös kuvaamaan vintage-vaatteen kuntoa, jos tämä on kuin uutta vastaava.

Sininen jääkiekkojoukkueen Vancouver Ganucks lippis sivusta päin. Lippiksessä roikkuu vielä tuotelaput kiinni.

Tässä on lyhyesti meidän oppimaa tarkempaa tietoa vaatteista ja niiden historiasta sekä termistöä. Vaatteiden ajoittaminen on joskus taitolaji, joka syntyy kokemuksen kautta. Myöhemmissä postauksissa syvennytään tarkemmin erilaisiin asioihin, mitä tässä postauksessa on käsitelty.

Tahdoimme luoda lyhyen postauksen asiasta, sillä termistö voi olla joskus hieman sekavaa. Tahdomme pitää toimintamme läpinäkyvänä ja emme tahdo myydä vaatetta vintage-vaatteena kaupassamme, ellemme ole täysin varmoja siitä, että pystymme ajoittamaan tuotteen vintage-vaatteeksi oman asiantuntemuksemme kautta.

Postauksen sanakirja on meidän näkemyksemme asiaan lyhyesti selitettynä Suomeksi.

Vanha ei kuitenkaan ole synonyymi vintagelle.